Gamer.nl Register FAQ Calendar
User Name
Password


Go Back   Gamer.nl Forum > Offtopic > Offtopic Algemeen
Reply
 
Thread Tools
Trellgoth
Causa Mortis
Old 30th July 2009, 12:55
 
Trellgoth's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Wijchen
Opleiding Game Art / 3D Design e.d.

Hey heys,

Ik heb even een vraag waar ik een beetje mee zit.
Ik zit de laatste tijd een beetje te denken om een opleiding te volgen voor grafishe dingen.
Heb hier en daar een beetje rond zitten kijken op het internet voor opleidingen / scholen / etc.
Ik ga in november sowieso met een maat mee naar Hilversum naar een open dag in het HKU.
Zag op de site van hun staan dat ze ook opleidingen hebben voor Game Art e.d.
Dit lijkt mij erg interessant om te gaan doen en heb hier ook belangstelling bij.

Maar nu het volgende. Ik weet dat hier wel wat mensen zitten die zich bezig houden met Graphic Design en/of opleiding hierin volgen (hebben gevolgd?).

Wat zijn normaliter een beetje de eisen om überhaupt een kans te maken op toelating ? Er staat wel wat aan uitleg op de site, maar komt er meer op neer van "voor vragen, mail naar..."

Ik heb nu niet echt een super vooropleiding qua papierwerk. Heb mijn VBO-Mavo opleiding afgerond op een Verkoop/Detailhandel richting (... ik moest een richting kiezen en wist niet wat ik wou doen... moet iets toch?).
Heb sindsdien gewerkt. Nooit in de grafishe sector though.

Ook zie ik dingen staan als "het laten zien van portofolio" e.d.
Waar moet ik hier aan denken ?

Om eerlijke te zijn heb ik weinig ervaring in dit soort dingen en ook niet echt iets om "te laten zien".
Heb wel eens een beetje zitten 'spelen' met ZBrush zonder de tutorials / boeken e.d. te leren...

Hmm... nu ik mn eigen text zo eens lees weet ik niet eens waarom ik de vraag stel wat er nodig is enzo. Ik heb niets...
Mijn eigen idee op dit moment is dat de opleiding een tijd op zich moet laten wachten en dat ik eerst wat zelf studie moet gaan doen qua grafishe doeleinden... ??

Maar goed, niet geschoten is altijd mis natuurlijk.
Graag meningen, tips, etc.
Ik zit toch wel serieus aan dit onderwerp te denken namelijk...
__________________
Follow me on Twitter: @Trellgoth
Instagram.com/trellgoth
Trellgoth is offline   Reply With Quote
Knorretje
So Say We All!
Old 30th July 2009, 13:02
 
Knorretje's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Steam: kn0rvink

Er is al een thread over gameopleidingen:
http://forum.gamer.nl/showthread.php?t=77366

Om kort even op je vraag te reageren. De concurrentie van andere artists is moordend, je moet echt flink wat in je mars hebben anders red je het gewoon niet. Je zal echt nonstop aan je vaardigheden moeten werken en daar zal je echt wat dingen voor op moeten offeren.

Toelatingen stellen over het algemeen niet over, als ik zie wat voor mensen er soms worden aangenomen...
__________________
"Let us cross over the river, and rest under the shade of the trees."
Knorretje is offline   Reply With Quote
Black
Subtle as flying brick
Old 30th July 2009, 13:06
 
Black's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: 1 hoog.

Portfolio is een showcase van je werk. Oftewel, van wat je al hebt gemaakt. Maar zoals Knorretje al zegt is de concurrentie nogal harsh. Een maat van mij zit ook aan zo'n kunst school ding in Utrecht, maar hij kan eigenlijk ook niet echt tekenen of schilderen. Maar goed genoeg om er groei in te zien. Dus ik denk ook niet dat ze verwachten dat je al een hoop echt goed kan.
__________________
"Pass me the brain bleach, please."

"I'm the king, I get what I want."
Black is offline   Reply With Quote
Rez
For the horde!
Old 30th July 2009, 13:18
 
Rez's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Waddinxveen
Wii: 2733 3625 6638 5552

Ik weet niet precies hoe het zit met de game opleidingen, maar volgens mij krijg je dan een beetje van alles.

Wat ik zou doen, vooral als je nog helemaal niet into het grafische werk bent, ga informeren bij een grafisch lyceum voor multimedia vormgeving, ga daarnaast keihard werken aan je vaardigheden, dus veel tekenen, 3d maxen etc, er zijn maar weinig scholen waar je echt gericht skills op kunt bouwen dus dat zal je zelf moeten doen, wat je op school leert kan je daarbij helpen.
__________________
http://www.amollinger.nl

Jesus took 3 days to respawn,....talk about lag.
Rez is offline   Reply With Quote
Trellgoth
Causa Mortis
Old 30th July 2009, 13:33
 
Trellgoth's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Wijchen

Mjah, ik was er al een beetje bang voor inderdaad.
Veel moet er al zijn eigenlijk.
Punt is gewoon, ik wil graag maar... ik heb enkel de... hoe noem je dat...
Als ik een werkelijke opleiding via een school zou volgen, dus werkelijk in de schoolbanken, dan "moet" ik. En als ik in mijn vrije tijd wil gaan studeren, of wat dan ook, ik kan dat niet vasthouden op de een of andere manier.

Het is gewoon zonde dat ik 10 jaar terug niet iets had van "dat wil ik gaan doen" qua school.
Eer dat ik nu kan beginnen aan een opleiding (dus eerst zelf dingen ga leren, uitwerken, etc.) zijn we denk ik (minstens?) een jaar verder. Dan ben ik 28 - 29. Als ik dan überhaupt een opleiding zou kunnen gaan doen, welke ook weer ruim 4 jaar duurt (als t niet langer is)...


[edit]

Even een edit'je. Hoe meer ik stil sta bij mijn toekomst hoe meer ik ermee ga zitten eigenlijk. Aangezien mijn direct leiding gevende vakantie heeft (plus papa verlof) kan ik ook mijn verhaal enzo niet kwijt. Dus sorry als het allemaal een beetje raar overkomt.

Ik werk nu intussen 2,5 jaar voor dezelfde Internet Service Provider. Ben begonnen als eerste lijn callcenter medewerker (helpdesk). Na paar maanden werdt ik van de lijn afgehaald en kon ik vragen gaan beantwoorden waar agents niet meer uitkwamen, raportages schrijven, coachen, dat soort dingen. Na een totaal van bijna anderhalf jaar daar gewerkt te hebben ben ik begonnen bij de tweede lijn (technische dienst). Ter info; eerste lijn helpdesk maakt cases aan voor de tweede lijn zodat zij dat op kunnen lossen. Daar zit ik nu.
Ook hier heb ik het aan de ene kant wel gezien. Ik vermaak me nog prima, maar wil toch meer.
Bij verschillende afdeling binnen de organisatie kan ik werkzaamheden oppakken en behandelen.

Maar ik zit nu een beetje in mijn hoofd wat ik hier doe.
Ik weet dat ik wel op mijn plek zit. Mijn kennis zit over het algemeen wel in de internet enzo. Maar ik vraag mij af wat ik verder wil / moet gaan doen.

Hetgeen wat in mijn OP staat, over de grafishe opleidingen enzo, klinkt mij allemaal schitterend in de oren en zou dat ook wel willen doen.
Punt is alleen wat ik hierboven ook vertelde, eer dat ik overal klaar mee zou zijn ben ik ook weer 35 ofzo.

Ik weet gewoon niet of ik mijzelf hetzelfde werk zie doen wat ik nu doe als we eenmaal een paar jaar verder zijn. Ook qua salaris zou ik graag vooruit willen gaan. Verdien nu ook geen drol (genoeg om het huishouden en hobbies te onderhouden though).

Over 2 weken is mijn direct leiding gevende weer terug (als het goed is). Ik ga sowieso even een gesprek aanvragen over de mogelijkheden binnen dit bedrijf. Wellicht dat zij mij iets van een opleiding kunnen bieden voor e.e.a.

Ik wil enigszins wat kunnen bereiken, ik weet alleen niet wat....

Sorry voor dit 'gejank', maar ik kan het gewoon nergens kwijt eigenlijk...

[/edit]
__________________
Follow me on Twitter: @Trellgoth
Instagram.com/trellgoth

Last edited by Trellgoth : 30th July 2009 at 14:00 .
Trellgoth is offline   Reply With Quote
Kitoshi
....
Old 30th July 2009, 19:23
 
Join Date: Dec 2003

Ik heb het al meerdere keren geprobeerd daar, zowel onder game-art en game design and development.4 keer in totaal geprobeerd, 4 keer mislukt binnen te komen (ik verpeste het steeds op het interview).

Maar kwa toelating is het heel belangrijk dat je de toelatings opdrachten echt goed uitwerkt en maakt, dit is een bordspel en een vragenlijst invullen (vragenlijst stelt helemaal niks voor), dat bordspel moet je echt goed uitwerken, maken, etc, niet alleen wat regeltjes neerzetten en met een render aankomen ofzo, daar kijken ze ontzettend naar.

Kwa portofolio, ik zelf heb een paar 3d werkjes meegenomen die eigenlijk helemaal niet game related waren, 2 keer werd ik daar niet op afgerekend, vreemd genoeg de derde keer dus wel...... Stond iets van "te weinig game gerelateerd werk meegenomen" als min punt in de beoordelingsbrief die ik thuis kreeg.

Maar een vriend van mij heeft het dus ook geprobeerd, en die had helemaal geen werk, hij had 1 verhaal die hij ooit eens geschreven heeft meegenomen, meer niet. Het is dat zijn vooropleiding onvoldoende was en hij dus een 21+ toets moest doen (daar ging het mis bij hem) anders had hij dus gewoon aangenomen geweest.

Ik hoop dat je iets wijzer bent door mijn tekst anders vraag je maar wat je wilt weten, en kijk ik wel of ik kan antwoorden.
Kitoshi is offline   Reply With Quote
Miel
Member
Old 14th August 2009, 00:32
 
Miel's Avatar
 
Join Date: Sep 2008

nou nou nou,

dat klinkt wel erg demotiveren voor Trellgoth. als je hart er echt naartoe staat moet je gewoon een opleiding hiervoor doen. over de concurrentie die moordend is, is ook wel erg overdreven. het ligt eraan in welke richting je gaat kijken. we hebben in nederland genoeg goed talent. maar er blijven bepaalde dingen erg uniek. wat spreekt jou het meeste aan??? programmeren??? 3d modelen/animeren, conceptueel werk??? kijk eerst wat jou het meeste aanspreek en ga dat jezelf aanleren. waar een wil is een weg en mijn motto is nog altijd: Just point yourself in the direction of dreams. laat je niks of niemand in de weg zitten, als je dat wil moet je gewoon doen. niet geschoten is altijd mis. en het zou lullig zijn als je op de 45ste erachter komt dat je het alsnog wilde doen. en leeftijd maakt echt niet uit (vind ik) je bent nooit te oud om te leren en hoe goed je bent met je vaardigheden heeft niks met leeftijd te maken.
hopelijk heb je wat aan mijn advies .

Greets Miel
Miel is offline   Reply With Quote
Vinze
No Registered User
Old 14th August 2009, 02:13
 
Vinze's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Sneek
Steam: Vinze

Ik begrijp precies waar je mee zit.
Zelf hoop ik het komende jaar MBO ICT (niveau 4) af te maken en daarna door te gaan op het HBO.
Zit alleen nog heel erg te twijfelen welke opleiding ik zal kiezen. Je hebt bij ons de opleiding "CMD" (Communicatie Multimedia Design), dit is een vrij grafisch gerichte opleiding. Ziet er allemaal heel leuk uit, maar als ik zie wat sommige leerlingen zo in een middag tekenen/inelkaar zetten zie ik mezelf nog niet doen.
Wat ik nu doe is Systeembeheer maar daar ben ik ook niet kapot van, heb 2 leuke stages gehad maar ik word toch wel vrij gestoord van 5 dagen in de week en 8 uur per dag achter de PC te zitten.
Verder vind ik websites bouwen ook leuk, maar ben bang dat ik wellicht niet creatief genoeg ben voor dat soort dingen. In me hoofd kan ik het heel mooi voor mekaar krijgen, maar het daadwerkelijk maken is een ander verhaal.

Maargoed, nog een jaar de tijd om erover na te denken, en ben straks 21 dus dan kan die 4 jaar extra school er ook nog wel bij.
Vinze is offline   Reply With Quote
Lush High
Zwarte Ruis
Old 14th August 2009, 05:10
 
Lush High's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Hilversum

Hey man, ik heb exact hetzelfde gehad, ook bij HKU.
Ik heb 3 jaar geleden geprobeerd Game Design and Development te gaan doen. Ik had mn HAVO afgerond en kon een beetje photoshoppen. (gamede ook geregeld, niet echt hardcore ofzo maargoed)

Net als Kitoshi moest ik een bordspel maken (voor onderweg)
Hoop over nagedacht enzo, uiteindelijk iets redelijk simpels en compacts bedacht wat je zelfs in een trein zou kunnen doen en daarmee was ik door. (je krijgt eerst een vragenlijst, dan een opdracht en dan een interview. Voor elk onderdeel kan je 'zakken' en dan lig je er gewoon uit)
Bij mij gijng het dus (net als bij Kitoshi) ook alleen om dat interview, maar daar hadden ze het al over mn tekeningen die te veel op postcards leken (was ook wel zo ) en ik noemde games die een beetje verouderd waren als mn meest recent gespeelde games enzo. blabla, echt kinderachtige shit dus.

Ik denk dat je echt met een goed portfolio aan moet komen maar VOORAL moet WETEN WAT JE MET DE OPLEIDING WIL! Als jij daar aankomt met een plan; "ik wil dit en dat hier nog bijleren zodat ik zus en zo kan doen als ik klaar ben met de opleiding" zijn zij vaak al gelukkig. Ik heb vorig jaar geprobeerd bij een muziekopleiding daar binnen te komen maar ook daar heb ik slechts 1 onderdeel verkloot en dan ben je gewoon klaar daarzo. Hard maar waar. Ik zou zeggen, ga naar die open dag, vraag iedereen die daar rondloopt het hemd van het lijf over wat ze daar doen enzo (daar lijken ze zelf soms ook niet zo zeker van ) en stel gewoon duidelijk wat het nou eigenlijk is wat je daar komt doen. Als je dan terugkomt en je precies weet welke van de grafische opleidingen je wil gaan doen zou ik me daar volledig op storten en gaan tekenen/moddelen/photoshoppen tot je er bij neervalt.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, ik heb een paar pilsjes op dus ik weet niet of alle zinnen kloppen maar het komt in ieder geval recht uit mn hart

Welterruste!
__________________
God have mercy on your hipster soul..
〜( ̄▽ ̄〜) (〜 ̄▽ ̄)〜
Lush High is offline   Reply With Quote
Trellgoth
Causa Mortis
Old 14th August 2009, 09:40
 
Trellgoth's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Wijchen

Quote:
Originally Posted by td6d View Post
Ik hoop dat je hier wat aan hebt, ik heb een paar pilsjes op dus ik weet niet of alle zinnen kloppen maar het komt in ieder geval recht uit mn hart
Ik heb er zeker wel wat aan. Ik ga sowieso naar die open dag toe.
Weet nog niet helemaal of ik er verder iets mee ga doen aangezien ik op mijn huidige plek nu ook verschillend aanbod heb gekregen (meerdere trajecten volgen zodat ik verder kan doorgroeien).
Ik heb wel thuis ZBrush op mn laptop staan (geen idee welke versie, ooit een keer gedownload om te proberen... nooit geïnstalleerd verder). Ook heb ik 500 pagina grote handleiding als pdf als 'leerboek' voor ZBrush.
Wil er enigszins wel mee aan de slag gaan, maar komt er nooit echt van.
Wellicht dat de motivatie groter is / wordt nadat ik op de opendag ben geweest en ik een indruk heb van het *hoe en wat*.

Ik wardeer iig de replies op mijn eerder frustratie posts.
Ben blij dat er serieuse tips enzo naar buiten zijn gekomen.
Bedankt allen! o^
__________________
Follow me on Twitter: @Trellgoth
Instagram.com/trellgoth
Trellgoth is offline   Reply With Quote
Rez
For the horde!
Old 14th August 2009, 10:10
 
Rez's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Waddinxveen
Wii: 2733 3625 6638 5552

Ok mijn 2 cents gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

-Laat Zbrush links liggen, als je nog nooit wat met 3D gedaan hebt ga dan eerst beginnen met 3DsMax, ga tutorials af, forums langs en leer in ieder geval de basics zoals wat low poly modeling, texturen en evt hoe je normal maps etc moet bakken.

-Ga tekenen, je hoeft geen DaVinci te zijn, maar tekenen geeft je inzicht in hoe om te gaan met kleur, vorm etc, dit is niet alleen handig als je conceptueel moet werken, maar je 3D wordt er ook beter van.

- Neem de tijd, verwacht niet dat je volgend jaar een triple A portfolio hebt, trek er rustig 3-5 jaar vooruit voordat je uberhaupt de skills hebt om in de industrie aan de slag te gaan, helemaal als je je nog nooit bezig hebt gehouden met het vak.

-Werk je ass off, het komt je niet aanvliegen en de mensen die ik ken die staan op, gaan slapen en sterven met het vak, het is wel degelijk zo dat de concurentie moordend is en de game industrie in Nederland is nog steeds niet op het niveau dat het werk voor oprapen ligt.
Tel daarbij dat veel bedrijven vallen en staan met hun producten en je kan zomaar ineens een onzekere baan hebben, veel artists die ik ken zijn naast hun baan ook freelancer zodat ze iets hebben om op terug te vallen mocht het nodig zijn.

Al met al ben ik er in de loop van de jaren achter gekomen dat je het in je moet hebben om een artist te worden en er komt een hoop competitie, onzekerheid en zelfstandigheid bij kijken.
Als je nu al twijfelt dan is het misschien niet voor jou weggelegt, however als je het echt wilt dan zou ik me focussen op bovenstaande punten en als je er echt voor gaat dan kan alles

Succes ermee iig.
__________________
http://www.amollinger.nl

Jesus took 3 days to respawn,....talk about lag.
Rez is offline   Reply With Quote
Mikey_man_d
Specialist
Old 14th August 2009, 12:09
 
Mikey_man_d's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Amsterdam
Steam: mdcsusa

Is HKU niet een hogere school? (vanwege de H).

Heb je met je VMBO-Mavo dan voldoende vooropleiding.
Zo niet moet je eerst een MBO of Havo doen?
(tenminste dat was bij mij wel het geval).
__________________
'I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered.'

George Best
Mikey_man_d is offline   Reply With Quote
Trellgoth
Causa Mortis
Old 14th August 2009, 12:12
 
Trellgoth's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Wijchen

Quote:
Originally Posted by Mikey_man_d View Post
Is HKU niet een hogere school? (vanwege de H).

Heb je met je VMBO-Mavo dan voldoende vooropleiding.
Zo niet moet je eerst een MBO of Havo doen?
(tenminste dat was bij mij wel het geval).
Nee, een vooropleiding is bij deze school niet specifiek nodig.
Volgens de site zou je een test kunnen afleggen als je geen vooropleiding had gedaan. Aan de hand van de test (en portofolio) wordt er dan bepaald of je wordt toegelaten of niet.
__________________
Follow me on Twitter: @Trellgoth
Instagram.com/trellgoth
Trellgoth is offline   Reply With Quote
gazzor
Junior Member
Old 13th January 2010, 17:25
 
Join Date: Jan 2010

hej,, als je die opleiding wil gaan doen zou je nu al (14) moeten beginnen met oefene enzo mej teken?
gazzor is offline   Reply With Quote
bartpetat
Member
Old 13th January 2010, 17:47
 
bartpetat's Avatar
 
Join Date: Feb 2009

Quote:
Originally Posted by gazzor View Post
hej,, als je die opleiding wil gaan doen zou je nu al (14) moeten beginnen met oefene enzo mej teken?
De opleidingen zoals deze zijn heel erg specifiek en moeten je echt liggen. Ik zit nu op een mbo opleiding programeren/gamedesign en zie dat steeds minder mensen het leuk vinden en naar een andere opleiding gaan.
Veel jongeren denken dat dit makkelijk is. (ff een spelletje maken) en dan krijg je dat er veel uitval is bij die opleidingen.
Welke opleiding doe je nu (mavo, havo, vwo) ?
Wat lijkt je leuk?

als je op mavo zit dan zou ik eerst naar een mbo opleiding gaan (doe ik nu ook). ga een programmeer opleiding die ook toekomst heeft naar hbo niveau game design. Ga dus niet van mavo naar havo want dan heb je veel minder ervaring dan via MBO.

Kijk of het je echt ligt. ga tekenen, programmeren, 3d moddeleren.

Hopelijk helpt dit een beetje.
bartpetat is offline   Reply With Quote
Varonion
Retrojunkie
Old 13th January 2010, 21:08
 
Varonion's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Faalwijk

Als je 21 bent geweest kan je toelatings testen doen om HBO te gaan doen, ongeacht of je nu een diploma of vooropleiding hebt gedaan. Vooral op de leeftijd van Trellgoth zou ik zeker geen MBO meer gaan doen.

Ik heb ongeveer dezelfde problemen en zit nu bij het UWV met een werk coach, ze helpen me daar echt super met vragen beantwoorden kwa opleiding en werk, ik krijg ook steeds meer inzicht over wat nu echt bij mij past of juist niet, wat ik belangrijk vind in het leven of juist niet. Als ik daar straks klaar ben weet ik zoveel over mezelf en is alles zo duidelijk dat ik een heldere keuze kan maken zonder alleen te zeggen ''dit lijkt mij leuk om te doen''. Ik kan dan 2 a4tjes aan de desbetreffende opleiding of aan een bedrijf geven waar je U tegen zegt.

Je moet wel overal open voor staan, ik heb ze bijvoorbeeld vanaf het begin allemaal heel eerlijk verteld dat ik met alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd (3 MBO opleidingen en heel wat banen) Motivatie problemen had.
Waarop hun al snel de conclusie konden trekken dat ik een uitdaging zocht en ze me nu allerlij testen willen laten maken op HBO niveau. Ik zal niet te diep in gaan op de privé details maar de reden waarom ik ooit op vmbo/mbo niveau ben getest was totaal ongegrond, erg jammer maar helaas.

Ik ben nu inmiddels 22, geen opleiding en geen vast werk, maar ben iig al hartstikke blij met de kans om mezelf te leren ontdekken, en ook antwoorden te krijgen op vragen. Ik zou zeggen informeer even naar het UWV en de werkcoaches .
__________________
"Outrageous! They dare to invade our home? They dare! We shall teach them to trespass here! Gather our warriors. Summon our rangers. We will attack the trolls and drive them from our forest so sternly they shall never dare encroach again."

Last edited by Varonion : 13th January 2010 at 21:11 .
Varonion is offline   Reply With Quote
darkone55
Tatatataaaa
Old 13th January 2010, 23:39
 
darkone55's Avatar
 
Join Date: Oct 2002

HKU is zeker wel tof. Sinds dit jaar (ik doe nu het laatste jaar) werk ik heel veel samen met mensen van andere disciplines. Ik doe muziek, maar ik werk samen met game-designers, 2d en 3d animatoren, regisseurs, producenten, etc. Dat is wel een heel vet aspect. Verder weet ik er vrij weinig over wat betreft die kant van de HKU.
darkone55 is offline   Reply With Quote
Lush High
Zwarte Ruis
Old 14th January 2010, 00:38
 
Lush High's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Hilversum

Quote:
Originally Posted by darkone55 View Post
HKU is zeker wel tof. Sinds dit jaar (ik doe nu het laatste jaar) werk ik heel veel samen met mensen van andere disciplines. Ik doe muziek, maar ik werk samen met game-designers, 2d en 3d animatoren, regisseurs, producenten, etc. Dat is wel een heel vet aspect. Verder weet ik er vrij weinig over wat betreft die kant van de HKU.
Godver ik ben zo jaloers he
Mijn probleem is alleen dat ik alles interessant vind en me nergens volledig op kan focussen, ben de hele tijd met andere dingen bezig. (piano spelen, systeempjes bouwen in reaktor, synthese) en dan alle genres die mogelijk zijn. Daardoor heb ik nooit een solide eindproduct (of het moet een snel projectje zijn) omdat ik altijd van idee naar idee spring.
__________________
God have mercy on your hipster soul..
〜( ̄▽ ̄〜) (〜 ̄▽ ̄)〜
Lush High is offline   Reply With Quote
gazzor
Junior Member
Old 14th January 2010, 17:37
 
Join Date: Jan 2010

ik zit op vmbo maar gaa meschien ng havo doen maar waar mej kan ik beginne basis stof programeren en tekenen? thx
gazzor is offline   Reply With Quote
Mday
Junior Member
Old 14th January 2010, 18:09
 
Join Date: Jan 2010

*ik heb niet de tijd gehad om ALLES te lezen, ik houd het dus een beetje algemeen

Zelf heb ik nu 4 jaartjes CMD (communicatie en multimedia design - of zoals het nu heet: Academy of User Experience....) achter de rug. Ik wist zelf niet wat ik wilde totdat ik deze opleiding zag. Het is geenszins een GOEDE opleiding, maar wel voor mij cruciaal: een afwisselende. Van ontwerpen (Print, designprogramma's en tekenen) tot aan Gameontwikkeling en theorie (Denk aan Flash maar ook aan open source game SDK's ) maar ook SoundDesign (reactor, Reason, Logic enz) en installatie-ontwerp komen allemaal wel eens aan bod. Mij boeit iets niet langer dan een paar weken, en als het alleen maar game-gerelateerde meuk zou zijn dan werd ik gillend gek. Ja, ze leiden je op tot manusje-van-alles, maar je weet het wel en het geeft een goede springplank voor een ontwerpersstudie of gameontwikkelaar.

Persoonlijk echter ben ik niet specifiek van plan gameontwikkelaar te worden (ik wil wel, maar vanwege bovengenoemde redenen lijkt het me niet rendabel voor de toekomst), wat deze opleiding goed ondervangt. Let wel op: je moet het allemaal zelf doen. De docenten kloten maar wat aan en de koppeling met de praktijk is hooguit een eindopdracht en een stage. Motiviatie is key.
Mday is offline   Reply With Quote
gazzor
Junior Member
Old 14th January 2010, 18:19
 
Join Date: Jan 2010

ok,, maar dan wat kan je doenom mee te beginne beetje sites maken ofzo maar wat moet je programeren ,, een voorbeeld??,, want je kan toch nie vanuit een kladblok een script helemaal uit werkenof wel?? maar dan nog ik weet ook nog niet precies wat ik gaa doen, ik denk da het wel leuker is om niet specifiek its te doen in de gameindustrie maar gewoon wa tekenen en uit werken en programeren en animaties maken enzo mar geluid lijkt me helemaal niks ,, en is het dan bij die oplijding da je een laptop moet kopen en zoo schrijf tablet ofzo??
gazzor is offline   Reply With Quote
gazzor
Junior Member
Old 14th January 2010, 18:53
 
Join Date: Jan 2010

jah ok ,, en programering waar kan je dat het best mej doen?
gazzor is offline   Reply With Quote
Liquidje
Administrator
Old 14th January 2010, 19:05
 
Liquidje's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Leiderdorp posts:15k+
Steam: LiquidT

Quote:
Originally Posted by gazzor View Post
jah ok ,, en programering waar kan je dat het best mej doen?
Ik raad je aan te beginnen met een simpele programmeertaal. Leer eerst de basiselementen, welke je in feite in elke taal kan leren (haal gewoon ergens een beginnersboek vandaan), want de basis komt overal terug: of je nu in QBasic voor DOS loopt te programmeren of in C++ voor DirectX (dus for-loops, operators etc).

Als je de basis doorhebt kan je langzaam aan over naar beginnerplatformen zoals XNA en Actionscript (flash). Het voordeel van deze talen is dat je bijvoorbeeld geen engine hoeft te schrijven: XNA kan standaard al overweg met 3d modellen uit bijv. 3d max en textures. XNA is ook erg goed gedocumenteerd. Zo bouw je de basis uit en leer je ook hoe een game ongeveer in elkaar steekt: dat er een continu doorlopend proces is van waardes updaten, berekeningen uitvoeren en graphics op het scherm te toveren. XNA is bij uitstek een goed platform voor 3D om mee te beginnen: je leert al snel HOE objecten binnen 3D werken, je leert om te gaan met vectoren etc. Ik heb XNA geleerd met C#, wat op wat conventies na (en het ontbreken van een 3D engine!) veel overeenkomsten vertoont met Direct3D.

Ik raad je gewoon aan te beginnen bij het begin, leer jezelf C# en de standaard commando's (alle beginnersboeken over programmeren beginnen met dezelfde basis die je hard nodig zult hebben), persoonlijk raad ik je aan daarna aan XNA of actionscript te beginnen in 2D terwijl je je programmeerskills blijft uitbreiden.
__________________
Voor vragen, feedback en suggesties mail naar forum [@] gamer [.] nl
Liquidje is offline   Reply With Quote
gazzor
Junior Member
Old 14th January 2010, 20:55
 
Join Date: Jan 2010

ok ,, heb je daar meschien een paar links van?? download links bedoel ik
gazzor is offline   Reply With Quote
gazzor
Junior Member
Old 14th January 2010, 21:07
 
Join Date: Jan 2010

ok,kben aan het instaleren van c# 2008 en dan zal ik wel eens wat probern te maken.oja en webdisign da isook met photoshop he? want da heb ik wel eens geprobeert maar 1 ding lukte me niet en heb k paar weken mj zitte klote mer lukte niet da was een 2 vakke maken aan linker kant paar titels en als je daar op klikt da je dan naar andere pagina gaat maar ik weet niet of da nie iets te hoog voor mij is xD
gazzor is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Forum Jump
All times are GMT +2. The time now is 12:11.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2012 Sanoma Digital B.V. | Disclaimer | Huisregels forum | Privacy- en cookiebeleid | Copyright
Gamer.nl is een onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep
Powered by Exonet Internet Services